Treść strony - 13 Sówki
Sztuka blisko nas.
W tym tygodniu godzina dostępności będzie realizowana w ramach Dnia Otwartego,
który odbędzie się 06.03.2024r. o godz. 18.00.
Spotykamy się z wcześniej umówionymi rodzicami.
5 marca 2024r. dzieci będą miały robione zdjęcia – sesja wiosenna oraz pamiątkowe tablo dla zerówek.
Każda Sówka:
-
zna pojęcia: galeria sztuki, dzieło sztuki;
-
wiedzieć gdzie znajduje się Luwr;
-
rozwiązuje proste zadania z treścią sposobem określonym przez nauczyciela;
-
wskazuje obrazy określonego typu: pejzaż, portret, martwa natura, abstrakcja;
-
zna kolejność powstawania obrazu;
-
porównuje obrazy i określać różnice w stylu;
-
rozwija ekspresję twórczą, malując obraz abstrakcyjny;
-
rysuje wiązką kredek, tworząc indywidualne obrazki;
-
eksperymentuje z kolorami, mieszać dowolnie farby i szukać ciekawych odcieni;
-
nazywa czynności i związane z nimi zawody artystyczne;
-
rozpoznaje i nazywa literę w, W: małą i wielką, drukowaną i pisaną;
-
dokonywać analizy i syntezy głoskowej wyrazów, układa
-
schemat wyrazu;
-
dostrzega różnice między kompozycjami płaskimi i przestrzennymi
-
czyta prosty tekst ze zrozumieniem, wybierać z tekstu zdania pasujące do ilustracji;
-
tworzy rzeźbę z wybranego materiału przy pomocy prostych narzędzi;
-
wykonuje zwierzątka z masy solnej;
-
wykonuje ćwiczenia zgodnie z instrukcją nauczyciela;
-
odgaduje zagadki słowne;
-
uważnie słucha wiersza, odpowiada na pytania • przedstawia ruchem, gestem treść wiersza
-
tnie papier nożyczkami po linii prostej
-
posługuje się liczebnikami porządkowymi 1-9
-
mierzy wysokość (długość) za pomocą różnego rodzaju przyrządów
Zrób to sam
Składniki na domową ciastolinę:
-
0,5 szklanki mąki pszennej
-
0,5 szklanki wody
-
0,3 szklanki drobnej soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżka oleju
-
barwnik spożywczy
-
aromat zapachowy - opcjonalnie
-
garnek
Sposób przygotowania:
Do garnka wlejcie wodę, dodajcie mąkę, sól, proszek i olej. Rozgrzejcie masę na kuchence, ostudźcie i podzielcie na kilka części. Do każdej części dodajcie inny barwnik i masa gotowa. Warto pamiętać, że masa nie wyschnie, jeśli będzie prawidłowo przechowywana – wystarczy pudełko z pokrywką.